Categorie├źn
Uncategorized

Ontwikkelingen 7 augustus 2021

UPDATE RONDE HUIS

Gert Wentzel, 8 augustus 2021

Gisteren was weer een nuttige dag.

In de ochtend heb ik het park met een deskundige op het gebied van cultuurhistorie door gewandeld. Ik heb de vele bijzondere plekken van dit landschapspark laten zien. Op het gebied van cultuurhistorie zijn er zeer veel steekhoudende argumenten om de plannen van Staatsbosbeheer anders uit te voeren

In de middag heb ik een uitgebreid gesprek gehad met een ecoloog, die zeer goed bekend is in dit gebied en ook met de ecologische waarde. Zijn belangwekkende nieuwe inzicht is dat de huidige, in de afgelopen 120 jaar ontstane biotoop, juist volledig de vernieling in kan draaien met de plannen van SBB. Bovendien is volgens hem, het prima te doen om de vijver met behoud van de cultuurhistorische kenmerken, te restaureren. Dat moet dan niet met grote lompe machines op rupsbanden, maar voorzichtig en met een goed plan.

Ook interessant vond ik de uitleg die ik van deze ecoloog kreeg over Natura2000. Staatsbosbeheer maakt feitelijk misbruik van deze EU wetgeving en strooit zand in onze ogen met deze richtlijnen die zich vooral richt op bescherming.

Vrijdag heb ik contact gehad met een lokale politieke partij die zich sterk voor onze zaak wil gaan maken. Zij hebben met name oog voor de gevolgen van het verwijderen voor de Nunspeetse bewoners en de toeristen, die straks dit gebied niet meer in mogen. En natuurlijk de ecologische en cultuurhistorische schade.

Inmiddels hoop ik ook dat de andere pers waaronder de landelijke televisie ons onderwerp gaan op pakken. Ik kreeg een linkje onder ogen van het tv programma Zembla over de Haterse Vennen bij Nijmegen. Een vrijwel identieke situatie waar SBB gewoon een klerezooi heeft gemaakt. Ik hoop dat we, net als in Nijmegen, een stokje kunnen steken voor de destructieve plannen van Staatsbosbeheer.

Het gaat goed met de petitie, deze staat nu bijna op 2000. Heb je de petitie nog niet getekend, het kan nog op https://petities.nl/petitions/vingers-af-van-het-ronde-huispark?locale=nl

Het zou fijn zijn als je dit bericht zo veel mogelijk wil delen. Verder wil ik mijn oproep herhalen om je meest dierbare foto van dit gebied met ons te delen.

Tenslotte wil ik laten weten plannen te hebben om een website uit de grond te stampen en mogelijk een stichting op te richten. Het ontbreekt me nog even aan kennis en tijd om dit al gedaan te hebben. Maar heb even geduld en er wordt aan gewerkt? Wil je helpen, laat dat dan weten in een DM zodat er geen onnodig dubbel werk wordt gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.